
Commissariaat voor de Media: Nieuws moet beter zichtbaar en vindbaar worden
Het Commissariaat voor de Media wil, in navolging van de WRR, dat er aansluiting komt bij Europese wet- en regelgeving om belangrijke informatie prominent zichtbaar en goed vindbaar te maken. Dit stelt de mediatoezichthouder bij het verschijnen van de Mediamonitor 2024.
Het is opvallend dat het een dergelijke oproep doet aan de wetgever, terwijl het zelf als beleidslijn heeft om vooral geen boetes op te leggen, ondanks de taak om de naleving van mediawetgeving af te dwingen.
Volgens de toezichthouder gaat het groeiend gebruik van sociale media en streamingdiensten ten koste van het gebruik van het Nederlandse media-aanbod. Dit is volgens het Commissariaat zorgelijk, omdat Nederlandse televisiezenders niet alleen burgers informeren, maar ook een verbindende rol spelen in de samenleving.
Daarnaast stelt de toezichthouder dat streamingdiensten deze functies niet overnemen, omdat zij geen nieuws en actualiteiten aanbieden en slechts beperkt Nederlands aanbod hebben.
De toezichthouder heeft overigens, ten aanzien van de wetgeving over de investeringsplicht voor streamingdiensten, 11 maanden na het van kracht worden van de wetgeving nog steeds geen beleidslijn opgesteld over hoe deze moet worden nageleefd. Dit maakt dat de wetgeving (inclusief ontheffingsmogelijkheden) eerder theorie lijkt dan praktijk.
Oproep aan mediabedrijven
Het Commissariaat voor de Media heeft een oproep gedaan aan mediabedrijven om de informerende rol van media door middel van betrouwbare journalistiek beter zichtbaar en vindbaar te maken. De meest relevante Nederlandse streamingdienst (Videoland) valt overigens onder het toezicht van de Luxemburgse mediatoezichthouder ALIA.
Internationale platforms
Volgens het Commissariaat voor de Media gaat 80 procent van de digitale reclame-inkomsten naar spelers als Google (Alphabet) en Meta (Facebook/Instagram). De toezichthouder wijst erop dat hoewel het aandeel de afgelopen twee jaar stabiel is gebleven, dit tot 2021 aanzienlijk is gestegen en de Nederlandse mediamarkt nog steeds onder druk zet.
Amma Asante, voorzitter Commissariaat voor de Media: "Ons medialandschap verandert in hoog tempo en wordt steeds internationaler. Het is cruciaal dat betrouwbare en relevante informatie voor iedereen zichtbaar en toegankelijk blijft. Europese regelgeving speelt een sleutelrol bij het beter zichtbaar maken van het Nederlandse media-aanbod en het creëren van een mediaomgeving die aansluit bij de behoeften van gebruikers. Een divers en onafhankelijk media-aanbod is de ruggengraat van een gezonde democratie, en het Commissariaat zet zich onverminderd in voor de bescherming hiervan."
Toekomst van nieuwsconsumptie in Nederland
De bevindingen uit de Mediamonitor sluiten aan bij eerder onderzoek van het Commissariaat voor de Media, waaruit blijkt dat jongeren vooral gebruikmaken van online aanbod en sociale media om hun nieuws te consumeren.
De Mediamonitor laat zien dat deze verschuiving naar online niet alleen bij jongeren speelt, maar inmiddels geldt voor alle Nederlanders. De WRR benadrukte in haar rapport Aandacht voor media de noodzaak om gebruik te maken van Europese regelgeving om een betrouwbare en veilige informatieomgeving te realiseren en om belangrijke informatie prominent zichtbaar en goed vindbaar te maken.
Reactie van RTL Nieuws
Marketing Report vroeg RTL Nieuws, het enige dagelijkse (generalistische) commerciële tv-nieuwsprogramma, om een reactie. Ilse Openneer, hoofdredacteur van RTL Nieuws bij RTL Nederland: "De oproep van het Commissariaat voor de Media sluit aan bij onze ambitie om RTL Nieuws nog zichtbaarder te maken op RTL Nederland’s streamingdienst Videoland. De dagelijkse uitzendingen zijn er al te vinden, maar we werken ook aan een nieuw format. Hiervan zijn enkele pilots gemaakt en daar gaan we mee verder."
De volledige Mediamonitor is hier te vinden.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
[Vacatures] Mediahuis zoekt een Video Redacteur Metro
[Vacatures] DPG Media zoekt een Audience Activation Specialist
[Vacatures] Mediahuis zoekt een Online Redacteur bij VROUW
[Vacatures] DPG Media zoekt een Verslaggever AD Haagsche Courant - Editie Delft
[Vacatures] Mediahuis zoekt een Redacteur
Gepubliceerd door: David de Jong