Marketing Report
Storyboard: influencermarketing zal in 2020 de pubertijd ontgroeien

Storyboard: influencermarketing zal in 2020 de pubertijd ontgroeien

Eind november 2019 verscheen als onderdeel van de Grote Marketing Enquête een artikel online: Marketeers realiseren zich dat influencermarketing niet de heilige graal is. Zoals de kop doet vermoeden, worden in de enquête door marketeers twijfels uitgesproken over de inzet van influencers. Het artikel zet een kritische toon, maar sluit ook af met een gedegen perspectief over professionalisering van de branche. 

Content- en influencerbureau Storyboard kopt deze voorzet graag in. Zij delen de top 5 redenen waarom influencermarketing volgend jaar de pubertijd zal ontgroeien.

[Door: Storyboard]

1. Influencermarketing klinkt misschien als een hype, maar het is eigenlijk een traditionele marketingtactiek die door social media zijn tweede jeugd beleeft

Influencermarketing is geen nieuw fenomeen. Sterker nog, de archieven gaan terug naar het jaar 1882: in dat jaar werd de populaire Britse actrice Lilly Langtry het gezicht Brown’s Iron Bitters. In de recentere geschiedenis kunnen we denken aan Michael Jackson en Pepsi, Michael Jordan en Nike en de ontelbare influencers en celebrities in commercials en op covers van magazines. Influencermarketing is dus een bewezen mediatactiek dat al decennialang zijn vruchten afwerpt. Het enige verschil is dat influencermarketing vandaag de dag door het internet en social media toegankelijker is en beter schaalbaar en meetbaar.

De branche groeit heel hard; wereldwijd van 4,6 miljard dollar in 2018, naar 6,5 miljard dollar in 2019 en een geprognotiseerde besteding van 8 tot 10 miljard dollar in 2020. Het sterk veranderende medialandschap blijkt de aanleiding te zijn. Zo verliest lineaire televisie jaar op jaar sterk terrein en streamingplatformen bieden voor adverteerders geen uitkomst. Daarvoor in de plaats neemt de dominantie van social media toe: daar wordt de user experience gewaarborgd door algoritmes die menselijke interactie sterk de voorkeur geven boven traditionele advertising.

2. Marketeers zullen steeds strategischer nadenken over influencermarketing

We hate to burst your bubble, maar de heilige graal in marketing bestaat niet. Het succes van een tv-campagne is niet alleen afhankelijk van de zender waarop je inkoopt, en zo ook het succes van een influencercampagne: dat is niet alleen afhankelijk van de influencer waar je mee werkt.  Een geslaagde influencercampagne valt of staat bij de juiste strategische aanpak; daarbij is de balans tussen merkboodschap, influencer en distributie de sleutel tot succes. Inmiddels zijn steeds meer adverteerders zich hiervan bewust en halen deze expertise in huis of gaan over tot samenwerkingen met gespecialiseerde bureaus. 

3. De branche professionaliseert

De kritieken op influencermarketing zijn niet onbeantwoord gebleven. Zo zijn er inmiddels tal van mogelijkheden om met fake followers frauderende influencers te identificeren. Bij Storyboard hebben we een Influencer Audit-methodiek ontwikkeld, een onafhankelijk onderzoeksrapport naar onder meer match, integriteit en brand safety. Ook de brancheverenigingen hebben influencermarketing op de agenda staan. Zo heeft de Bond van Adverteerders (BvA) een taskforce influencermarketing gelanceerd met een whitepaper tot gevolg. 

Storyboard is een initiatief voor zelfregulering vanuit bureaus en exploitanten gestart. Met dank aan de DDMA neemt dit concrete vormen aan en zal hier door hen binnenkort meer over naar buiten worden gebracht. Het eerste doel is om universele afspraken te maken over de meetbaarheid en effectiviteit van influencercampagnes en -projecten. 

4. Door transparantie groeit het consumentenvertrouwen

We zijn de tijd voorbij dat influencermarketing gezien wordt als een slinks middel voor sluikreclame. Onder andere door middel van de campagnevoering van de Stichting Reclame Code is het gevoel van verantwoordelijkheid bij influencers enorm gegroeid. Zo zijn steeds meer influencers zich ervan bewust dat het noodzakelijk is om duidelijk aan te geven wanneer iets een betaalde samenwerking betreft. Wij helpen influencers om de code na te leven, maar kijken tegelijkertijd ook samen met onze klanten naar eventuele risico’s zoals brand safety, gezondheid van de fanbase en concurrentie risico’s. Onderzoek toont aan dat het voor consumenten niet uitmaakt of ze naar redactionele, of naar branded content kijken. Het is echter wel van groot belang dat de content waarde toevoegt en aansluit op de passies en interesses van de ontvanger. Anders haken zij af. 

5. De toegevoegde waarde van influencermarketing wordt steeds beter meetbaar

Met de juiste aanpak kan influencermarketing een zeer effectief middel zijn door de gehele funnel, van awareness tot sales. Maar het meten van dit succes is vaak een uitdaging. In het verleden staarde de branche zich blind op soft indicators als bereik en engagement, maar het daadwerkelijke succes is minder makkelijk zichtbaar. 

Storyboard heeft met onderzoekpartner MeMo2 onafhankelijk onderzoek gedaan naar influencermarketing in samenwerking met de VU Amsterdam. Uit dit onderzoek bleek dat influencermarketing het meest effectieve mediamiddel is om koopintentie te bevorderen. Echter, het onderzoek toonde ook aan dat er geen correlatie is tussen engagement en koopintentie. Dat wil zeggen dat een consument ook positief beïnvloed kan zijn om over te gaan tot aankoop, zonder dat deze consument daadwerkelijk engaged (like, share, comment) met de uiting. Samen met MeMo2 zorgen we er daarom middels een onafhankelijk onderzoek voor dat ook dit meetbaar wordt gemaakt en vanaf volgend jaar is dit onafhankelijke onderzoek een standaard module in onze influencermarketingoplossingen. We verwachten dat meer adverteerders onderzoek aan hun projecten toe zullen voegen en dat er komend jaar nieuwe standaarden in de markt zullen gaan leven.

www.storyboard-agency.com

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief