Marketing Report
[Interview] Frank Jockin (The Merge): Samenwerken in digitale omgeving is de norm interview

[Interview] Frank Jockin (The Merge): Samenwerken in digitale omgeving is de norm

In aanloop naar de bekendmaking van de Reclamebureau50 op 9 maart 2022, publiceert Marketing Report een serie interviews met genomineerden. Vandaag spreken we met Frank Jockin, Creative Lead van The Merge.

Kun je The Merge introduceren?

TheMerge is the solution driven agency. We hebben ons gespecialiseerd in het ontwikkelen van oplossingen, want we leven in een tijdperk dat snakt naar oplossingen. Doelgroepen zijn goed geïnformeerd en daardoor kritisch, dus je komt niet meer weg met vage beloften of een laagje vernis. Als merk moet je daarom een oplossing zijn, dat betekent nuttig zijn voor mensen en de wereld.

Wat kan The Merge dat andere bureaus niet kunnen?


Als geen ander bureau hebben wij oprechte interesse in de doelstellingen of probleemstelling. En we willen een strategische partner zijn om daarnaartoe te werken. Dat hebben we verankerd in de gehele werkwijze van het bureau: Question, Merge, Change. Verliefd worden op het probleem, het vormen van een uniek team waar de klant onderdeel van is en een verander-mindset met een optimalisatieplan. Zo ontwikkelen we impactvolle communicatie, interventies en proposities die geoptimaliseerd zijn om doelstellingen te behalen.

Wat willen klanten van The Merge dat ze vóór corona nog niet wilden?

Onze klanten hoeven niet meer altijd live af te spreken. We spreken elkaar digitaal vaak makkelijker en dat kan dan korter en doelgerichter.

Wat gaat digitalisering met jullie operatie doen in 2022?

De digitalisering heeft onze bureaupropositie een stuk sterker gemaakt. Het wordt voor ons steeds makkelijker om tijdelijk experts aan te haken, omdat samenwerken in digitale omgevingen de norm is geworden. De digitale mogelijkheden zijn er vaak al lang, maar het is vaak wachten tot de mensen het gaan gebruiken. In 2022 willen we doorgaan met die manier van werken te ontwikkelen.

Maakt Google advertising kapot?


Het is niet een gezonde houding om te vinden dat Google advertising kapot maakt. Als je er zo over denkt, ben je in feite bang voor verandering. Google heeft advertising veranderd en of dat nu goed of slecht is voor advertising, is niet heel relevant. Het gaat erom hoe je erop reageert en daar komt creativiteit om de hoek kijken.

Hoe ga je in 2022 als bureau de oorlog winnen?

Door niet mee te doen aan de oorlog. Wij proberen ons als bureau ook niet te verhouden aan andere bureaus of de reclamewereld. We willen relevant zijn voor klanten en ze iets bieden waar ze echt wat aan hebben.

Is er sprake van een creativiteitscrisis in de marketing industrie?

Er is juist sprake van een creativiteitsexplosie in de marketingindustrie. Waar eerst creatieven alleen mochten nadenken over de televisiecampgane, staat nu elk touchpoint ter beschikking voor een creatieve uitvoering.

Waarom zou het beste talent bij The Merge komen werken?

Explosieve groei. Wij werken niet top-down-hiërarchisch, maar vanuit persoonlijke expertise. Je hebt snel verantwoordelijkheid en krijgt de kans om met uiteenlopende experts te werken. We zijn niet interessant voor elk soort talent, want onderzoek, testen en kort cyclisch evalueren hoort bij ons echt bij het creatieve proces. Een campagne wordt bij ons ontworpen en niet bedacht. Voor een talent die creativiteit strategisch kan inzetten zijn wij dus de perfecte match.

Audio zit in de lift. Hoe belangrijk is het dat merken een geluid hebben?

Net zo belangrijk als dat merken een consistente beeldtaal hebben, is het belangrijk om consistent te klinken. Volgens mij is geluid altijd al belangrijk geweest. Al zie je wel steeds meer dat muziek niet alleen maar ondersteunend is, maar vaak ook het idee zelf.

Moeten marketeers in 2022 meer investeren branding?

Marketeers moeten niet zozeer meer investeren in branding, maar in de relatie met hun (potentiële) klanten. Dat zit niet alleen in branding, maar ook in service design en propositieontwikkeling.

Hoe kijk je naar de pitchcultuur in onze business?


Ik snap dat het bestaat. Een bureau kiezen is niet hetzelfde als een brood kopen, je wil als marketeer weten wat er overblijft van de grootspraak van de bureauwebsites. Aan de andere kant heb je als marketeer niet veel aan de vorm waarin het gebeurt. Er is een pitch-briefing, de bureaus gaan een aantal weken onder water en komen vervolgens met het antwoord. Veel effectiever is een gezamenlijke proces waar bureau en marketeers gebruikmaken van elkaars expertise. Als ik een marketeer zou zijn, zou ik een werkwijze laten pitchen. Dat zien we overigens steeds vaker gebeuren.

Hoe ziet optimale samenwerking met mediabureaus eruit?


In een optimale samenwerking zou ook nog een onderzoeksbureau aansluiten. Het liefst maak je samen een langetermijnplanning met een optimalisatiestrategie. Zo kan je als bureau optimalisatie meenemen in de conceptontwikkeling en geef je het mediabureau de tools om te testen.

Wat komt er na purpose marketing?


Na purpose marketing komt purpose marketing. We moeten purpose marketing niet meer interpreteren alsof een merk een hoger doel heeft. Stel niet de vraag: Waarom zijn wij op aarde, maar waarom zijn wij nog op aarde? Kijk als merk naar je relevantie in de samenleving en hoe nuttig je bent voor je doelgroep.

Wat moet iedere marketeer begrijpen over branding?

Branding is niet alleen de brandfilm. Het is een optelsom van alle details. Van de ingang het hoofdkantoor tot je cookie consent melding. Over het algemeen begrijpen marketeers dit prima, dit is iets waar in het ontwikkelen van een brand al over nagedacht moet worden.

www.themerge.agency


Lees ook:

[Interview] Alain Dujardin: Greenberry bijt zich vast in een complex probleem en realiseert dan de oplossing


[Interview] Joost Poolman Simons (ANWB): Impact hebben en het verschil maken is en blijft het belangrijkst

[Interview] Marieke van Balen: Cora en Flora van Mora zijn succesvolle advertising properties

[Interview] Cees Faes (Fightclub) over contentmarketing in 2022: een shift van storytelling naar story-doing

[Interview] Erik Kessels (KesselsKramer): Als het niet op een T-shirt werkt, werkt het ook niet in een film van 3 minuten



Lees alles over het Media100 | Marketing100 Event 2022 van 9 maart hier

Marketing100 wordt gesponsord door

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief