Marketing Report
[Column] Ronja Slierendrecht: Welke video's scoren?

[Column] Ronja Slierendrecht: Welke video's scoren?

Video is booming, hot, aan.

Een marketing- of communicatiestrategie zonder film is niet compleet. Of je nou een groot bedrijf bent, een (semi-)overheidsinstelling of een zzp’er. Video is het middel om jouw zichtbaarheid te vergroten en meer bereik te creëren.

Er duiken overal videospecialisten op, van ex-journalisten tot bekende vloggers en volledige productiebedrijven. Ze willen jou allemaal helpen om succesvol te worden door middel van video. Het is geen trend maar een verandering in het medialandschap, zo stellen ook media-experts. Nu is het inderdaad zo dat de gemiddelde Nederlander een stuk meer videocontent tot zich neemt dan een paar jaar geleden, want op alle socialmediakanalen bekijken mensen het liefst video’s.

Iedereen vlogt

De tijd waarin YouTube alleen iets was voor de Enzo Knol’s en beautybloggers van deze wereld, is voorbij. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt gevlogd, gefilmd of ge-unboxed. Er ontstaan ware niches en communities die anders misschien nooit waren ontstaan. Mooi.

Toch denk ik dat video niet voor iedereen een geschikt (marketing)middel is. Anders dan de video-experts soms doen geloven, is het niet alleen een kwestie van doen, doen, doen. Het is net zoals bij iedere andere vorm van storytelling wel van belang om de kijker mee te nemen. Om een kernboodschap te hebben. Om te zorgen voor een bepaalde opbouw in de video, om ervoor te zorgen dat er niet te veel factoren zijn die afleiden.

Hoe scoren video's?

Als ondertitelbedrijf zien we bij Zoom Script allerlei verschillende video’s langskomen. Van een instructievideo van de gemeente tot een vlog van een slaapcoach. We vinden het interessant om te vragen hoe de video scoort en daarom stuurden we 50 klanten een enquête over statistieken van hun video’s. De opvallendste zaken deel ik graag met je.

Ten eerste is het zo dat het niet zoveel uitmaakt of de videomaker gebruikmaakt van dure apparatuur of een telefoon. We zien dat video’s met productieteam en goede camera soms slechter scoren dan een vlog die dezelfde ondernemer opneemt met zijn iPhone.

Kort of lang

Daarnaast zien we dat de meest succesvolle video’s erg kort of juist wat langer zijn. Dat wil zeggen, maximaal 2 minuten of langer dan 10. De middenmoot scoort beduidend minder goed. Misschien ligt dit aan het feit dat korte video’s lekkere snacks zijn en lange video’s commitment van de kijker vragen? We hebben de kijkers hierover niet bevraagd dus dat blijft speculeren.

Voorbereiding telt

Het derde, meest opvallende punt is dat de 10 meest succesvolle video’s vaak op papier gezet zijn. Dat wil zeggen, de outline, het idee, de kernboodschap is uitgedacht voordat de video is opgenomen. Dat wil niet zeggen dat er complete scripts nodig zijn om een video succesvol te maken, maar in de praktijk blijkt het helaas zo dat de meeste mensen niet heel vlot praten, ze haperen soms en er zijn bijzinnen. Dit is in een gesprek niet erg, maar in een video kan het storend zijn. Je kunt dit voorkomen door vooraf goed na te denken over wat je met de video wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Is er dan helemaal geen plaats voor spontaniteit? In de meest succesvolle video’s van de mensen die wij hebben ondervraagd was wel degelijk plek voor een spontane opmerking, maar de kern van de video was voorbereid.

Video is een mooi middel en kan mensen helpen om bereik te creëren, mensen kunnen jou of jouw organisatie leren kennen en het is content die gemakkelijk hergebruikt kan worden. Toch is het raadzaam om niet zomaar met video te beginnen. De voorbereiding zit hem niet in de apparatuur of editskills, maar in het verhaal. Wat wil je gaan vertellen met jouw video’s? Aan wie? Past video hierbij? Want video kan je veel opleveren maar het kan ook een verkeerd beeld geven, want mensen oordelen online misschien nog wel sneller dan in de fysieke wereld.

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media en CEO van Zoom Script.

www.zoom-media.nl 
www.zoomscript.nl

@rslierendrecht

Lees hier meer columns van Ronja Slierendrecht.

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief