Marketing Report
[Column] Ronja Slierendrecht: Voice en video; een goede match?

[Column] Ronja Slierendrecht: Voice en video; een goede match?

De afgelopen weken hebben Facebook, Microsoft en Google presentaties gegeven over hun visie en de nieuwe producten die ze voor ons in petto hebben. Privacy is de laatste maanden een veelbesproken thema en dat was tijdens de presentaties van de drie bedrijven niet anders. Het overschaduwt andere thema’s enigszins (en terecht), maar die waren wel degelijk te herkennen. De opkomst van voice gaat impact maken volgens de techgiganten. Hoe moeten we die opkomst van voice zien in het huidige medialandschap?

1. Voice search verandert de vorm van communiceren

Veel experts zijn het erover eens dat voice search een gangbare manier wordt om informatie te verkrijgen. Je hebt er geen vrije handen voor nodig en het is nog directer dan een zoekopdracht in Google. Dit zorgt ervoor dat de regels van online marketing worden herschreven, want nu is het de kunst om zo hoog mogelijk te ranken in de zoekmachines, maar dat wil niet zeggen dat voice search ook zo werkt. Of toch wel? Marketeers voorspellen dat de kwaliteit van de content nog belangrijker wordt. Dat wil zeggen dat jouw content moet passen bij de vraag en dus helder, gestructureerd en relevant moet zijn.

2. Research content

Content op maat past bij de trend die hierboven is genoemd en wordt door de tools die speech to text-technologie implementeren makkelijk en toepasbaar voor elke organisatie. Door alle content doorzoekbaar te maken en te kunnen indelen kunnen mediabedrijven content aanbieden gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Het Smart Radio project van BNR Nieuwsradio is hier een voorbeeld van. "Ben ik net lekker op de rit met Youtube, hoor ik opeens dat mijn publiek liever podcasts luistert", zo deelde een zelfstandig journalist laatst met me. Het lijkt soms alsof het alleen maar gaat om méér content publiceren, maar niets is minder waar. Ga niet uit van de gegenereerde categorieën.

3. Content, content, content

Ga niet uit van de vorm, maar van de kwaliteit van de content. Er zijn genoeg (betaalbare) technologieën beschikbaar die jouw Youtubevideo transformeren naar een podcast of jouw artikelen bundelen in een boek. Focus je liever op het verhaal dat je wilt vertellen, want daar zit de kracht van mediamakers.

In 2017 zijn er al meer dan 20 miljoen smart speakers verkocht en 24 procent van alle Amerikanen luistert wekelijks naar podcasts. In Nederland gaat het nog niet zo hard, maar ook hier zien we het aantal podcastsluisteraars en het aantal smart speakers stijgen. Deze cijfers zijn (gelukkig) bij veel mediabedrijven bekend en er lopen al veel projecten, maar er zijn nog meer ontwikkelingen die bij dit thema passen. Wellicht kunnen we concluderen dat de opkomst van voice een extra stimulans is om content te maken van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat is prettiger voor de consument én de algoritmes die bepalen hoe goed jouw content scoort.

---

Ronja Slierendrecht is Chief Marketing Officer bij Zoom Media en CEO van Zoom Script.

www.zoom-media.nl 
www.zoomscript.nl

@rslierendrecht

Lees hier meer columns van Ronja Slierendrecht.

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief