[Column] Niels Bruinsma: Laatste update: terugkijken op corona!

[Column] Niels Bruinsma: Laatste update: terugkijken op corona!

26-05-2020 10:55:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 2762 | Tags:

De mediaconsumptie is zo langzamerhand weer op het oude niveau, de nieuwswaarde van corona ebt langzaam weg en de terrassen zullen binnenkort weer coronaproof gevuld zijn. In deze update maken we de balans op van de afgelopen weken.

Economie en bruto mediabestedingen op de weg terug, schade 665 miljoen euro

In onderstaande grafiek hebben we de totale bruto mediabestedingen volgens Nielsen afgezet tegen de geïndexeerde AEX-index. Duidelijk te zien in de AEX-index is dat week 12 het dieptepunt van de crisis vormde, ook de mediabestedingen gingen toen serieus omlaag. De AEX herstelde zich vanaf dat moment weer, de mediabestedingen zien ook langzaamaan weer een stijging. Naar verwachting is er bruto 665 miljoen euro verdampt door de coronacrisis, dit is een daling van 25 procent ten opzichte van het gemiddelde van 2018 en 2019.

Schadepost tv 270 miljoen, radio 65 miljoen en online 180 miljoen!

Als we verder kijken naar de bruto mediabestedingen per mediumtype, dan zien we dat tv flinke klappen heeft gekregen. Het mediumtype heeft 20 procent moeten inleveren, een schadepost van zo’n 270 miljoen euro bruto. Radio staat absoluut gezien daar ver onder, maar de schade is hier met 23 procent nog iets groter dan bij tv. De schadepost voor radio komt dan uit op 65 miljoen euro.

Online bestedingen worden door Nielsen minimaal gemeten, want de Amerikanen staan geen data af. Naar verwachting meet Nielsen circa 40 procent van de totale online bestedingen, deze 40 procent komt uit op ongeveer 180 miljoen euro (48 procent ingeleverd ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande twee jaar). Het totale schadebedrag is lastig in kaart te brengen, want de aanname is wel dat de Amerikaanse online bestedingen eerder op peil zijn gebleven dan de overige online bestedingen.

Dagbladen 70 miljoen in de min, folders 4 miljoen en Out Of Home 56 miljoen verlies

Dagbladen zijn moeilijker te berekenen omdat 2018 en 2019 ver uiteen liggen. Als we dezelfde berekeningsmethode aanhouden, dus op basis van het gemiddelde van 2018 en 2019, dan komen we uit op een verlies van 24 procent aan bruto advertentiebestedingen ter waarde van 70 miljoen euro.

De folder heeft de kleinste daling gezien van alle gemeten mediumtypen, hier zien we slechts 11 procent verlies ter waarde van 4,3 miljoen euro. Kennelijk is de directe conversie stroom voor de retail van groot belang geweest of is het mediumtype lastiger te annuleren. Buitenreclame heeft het ook lastig gehad en heeft een verlies van 31 procent opgelopen, wat een waarde vertegenwoordigt van bruto 56 miljoen euro.

Verder zien we zware verliezen bij de bioscopen (50 procent) omdat deze daadwerkelijk dicht zijn (geweest) en zien we op de magazines en vaktijdschriften minder grote verliezen. Deze worden meestal meer voor de langere termijn ingezet en zijn minder makkelijk op korte termijn te annuleren.

  

Betrokkenheid, lef, ondernemerschap en West-Friese no-nonsense

En na al dit nieuws over verlies aan mediabestedingen wil ik toch graag afsluiten met een positief geluid. Juist deze crisis heeft ons namelijk doen inzien dat betrokkenheid en lef beloond worden en dat ondernemende merken óók in een crisis kunnen doorgroeien. Onze West-Friese no-nonsense benadering heeft meer dan ooit zijn gelijk bewezen. Voor, door en met ondernemers komen we ook deze crisis door.

---

Niels Bruinsma is strategisch directeur bij Abovo Media.

@Niels_Bruinsma
www.abovomedia.nl

Lees hier meer columns van Niels Bruinsma

 

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie.
.
.
.